Anneke van Bokhoven


Kinderyoga en onderlinge massage op school

 “ONTSPANNEN OP SCHOOL IS EEN MUST!”

Na 9 jaar als leerkracht binnen het speciaal onderwijs met liefde en plezier te hebben gewerkt, heb ik het roer omgegooid

Ik combineer mijn ervaring als leerkracht in het speciaal onderwijs met mijn jarenlange ervaring als yogadocente, omdat ik zie dat de noodzaak om als leerkracht of groepsleider meer te leren ontspannen, groter is dan ooit.

In een omgeving waar de werkdruk hoog is, is het gemakkelijk jezelf te verliezen. Ons hoofd neemt, zeker in stressvolle situaties, vaak de overhand. Het is belangrijk dat wij als leerkrachten goed in ons vel zitten, dicht bij ons zelf staan, werken vanuit ons hart ipv uit ons hoofd. Kinderen voelen dit feilloos aan. Wij zijn een voorbeeld voor onze kinderen, de invloed van ons gedrag is vele malen groter dan wij ons vaak beseffen.

Vanuit authenticiteit is het gemakkelijker en meer ontspannen leiding geven en lesgeven. ‘Authentiek zijn’ staat voor ‘echt zijn’, vanuit openheid in contact zijn met je groep. Uiteraard vanuit visie en met je gezonde verstand als kompas!

In  de Ontspannen op school programma’s zetten we twee stappen: 

 • We werken aan je eigen ontspannen aanpak door ervaringsgerichte trainingen met yoga, adem werk,
  meditatie en onderlinge massage
 • Dan ontvang je een basis “gereedschapskist” (letterlijk en figuurlijk) met oefeningen, spelletjes, kaarten, attributen, etc waarmee je je groepen laat leren ontspannen in de klas. Leuk, leerzaam en een cadeau voor het leven!

Als je zelf aan de slag gaat met de tools zoals yoga, massage, adem en meditatie ontdek je hiervan meteen de kracht, vaak kun je desgewenst ‘spelenderwijs’ eigen blokkades op heffen. Juist omdat jij dit als leerkracht zelf zo krachtig ervaren hebt, geeft dat zin en vertrouwen om zo door te geven aan je leerlingen.

Wie ben jij als leerkracht?
Ook dit element vormt een onderdeel van deel 1 van de training. Wat is jouw passie, wat wil jij graag overbrengen aan de kinderen in je klas? Het is zo belangrijk om ons als leerkracht bewust te zijn van onze eigen energie, uitstraling, woordgebruik, patronen, emoties, projecties, handelen. Vaak zijn wij ons maar half bewust van de invloed van ons gedrag op de kinderen waarmee we werken.

Waarom Kinderyoga en onderlinge kindermassage in de klas?
Yoga en massage verhogen het lichaamsbewustzijn, het evenwicht fysiek, mentaal en emotioneel, concentratievermogen, de samenwerking capaciteiten, zelf- en wederzijds respect. De zintuigen worden geprikkeld waardoor deze zich goed blijven ontwikkelen.

 • Je leert je kinderen, wat ze bijv. kunnen doen als ze hoofdpijn, buikpijn hebben of zenuwachtig zijn dmv hun eigen adem en gedachten.
 • Je leert kinderen, hoe het is om stil te zijn
 • Je leert kinderen zich door een paar houdingen zich gemakkelijk te ontspannen.

 

Hierin zit geen competitie element, niemand kan de beste zijn, iedereen is goed zoals hij is. 

Opzet trainingen en inspiratiedagen

De intentie van “ontspannen op school” is om leerkrachten te trainen om yoga, onderlinge kindermassage en meditatie structureel in hun groepen te kunnen inzetten.

Inspiratiedag

Om kennis te maken met onze methode, organiseren we inspiratiedagen voor leerkrachten. Tijdens een inspiratie dag ervaar je als leerkracht zelf wat diepere ontspanning inhoudt en vervolgens hoe je deze kunt gebruiken om meer rust,stabiliteit en harmonie in je groepen te creëren. Je krijgt concrete lesvormen aangereikt en een toolkit met materialen, die je direct na de inspiratie dag kunt inzetten in je groep. Voorop staat altijd plezier en veiligheid.
Ontspannen op school is super leuk!

Trainingen

De training voor leerkrachten bestaat uit vijf dagen. Het eerste onderdeel van elke training dag bestaat uit het zelf ervaren van yoga, meditatie en massage. Tijdens de trainingsdagen gaan we wat dieper in op bepaalde achtergrond informatie, filosofie en de didactiek van kinderyoga en onderlinge kindermassage. Daarnaast ervaren leerkrachten verschillende speelse werkvormen hoe yoga, meditatie en massage zelf toe te passen in de eigen klas. Leerkrachten leren hoe deze lessen stap voor stap op te bouwen.

Waar we samen aan werken

Yoga
Verschillende populaire yoga series. Verschillende kind gerichte meditatie en ontspanningsactiviteiten 

Werkvormen om deze lessen leuker te maken, yoga, meditatie en adem spellen worden geleerd en samen geoefend, zodat je eigen zelfvertrouwen hierin groeit.

Massage

Onderlinge kindermassage is een krachtige tool om de sfeer en het groepsproces te verbeteren. Met deze tool creëren we een veilige sfeer binnen elke klas.

Leerkrachten zullen leren hoe onderlinge kindermassage stap voor stap in te voeren in de klas. Verschillende werkvormen worden geleerd en samen geoefend om kinderen te leren elkaar op een liefdevolle en respectvolle manier aan te raken.  

Na de training zijn deelnemers instaat om een veilige sfeer te creëren en om de leerlingen te begeleiden in diepe ontspanningsmomenten gedurende een schooldag.

 • Hoe lekkerder je als leerkracht in je vel zit, hoe beter het contact met je leerling. Dit straal je uit en heeft een positieve invloed op de hele groep.
 • Ook kinderen staan onder stress/spanning. Er wordt veel van hen verwacht in onze snelle maatschappij. Als je kinderen aanraakt voel je al hoe vast de schouders vaak zitten (gebruik telefoon/laptop/tablet). Ontspanningsoefeningen zijn zeer waardevol om kinderen lekkerder in hun vel te laten zitten.
 • Door middel van aanrakingsoefeningen kan je een leerling helpen grenzen te gaan voelen en aangeven. A skill for life!
 • Grondingsoefeningen (stevig staan) dragen er aan bij je letterlijk steviger in je schoenen komt te staan en daardoor meer zelfvertrouwen krijgt. Je leert beter naar jezelf te luisteren om zo regisseur van je eigen leven te worden. 

Wetenschappelijk is daarnaast bewezen dat onderlinge kindermassage en kinderyoga bevorderend werken om pesten tegen te gaan en deze aanrakingsmethoden zorgen ervoor kinderen zich veiliger voelen op school en letterlijk lekkerder in hun vel komen te zitten. 

 

Kosten

 • Inspiratie dag €175,- pp
 • 5 daagse training €550,- pp exclusief aan te schaffen toolkit

De data voor een 5-daagse training zijn in overleg met de school samen in te plannen. 
Dit kan plaatsvinden in een 5-weeks traject, of aan elkaar gekoppelde studiedagen.

Schuiven naar boven